Nadchodzą chude miesiące
Na rynku mięsa
Nadchodzą chude miesiące
W ubiegłym roku produkcja mięsa w Polsce była o 323 tys. ton wyższa niż w roku 1994. Złożyła się na to o 16 proc. wyższa produkcja wieprzowiny, o 2 proc. wyższa produkcja żywca wołowego oraz o 10 proc. wyższa produkcja mięsa drobiowego. W następstwie wysokiej podaży mięsa jego ceny wzrastały bardzo wolno (o 12 proc. w ubiegłym i o 15 proc. w 1994 roku) , opołowę wolniej niż inflacja. Przy tym na wzrost cen mięsa większy wpływ miał wzrost kosztów pozasurowcowych, niż cen surowca.
W związku ze stosunkowo niskimi cenami mięsa jego spożycie zwiększyło się w kraju o około 2 kg na mieszkańca rocznie. Zwiększył się też eksport mięsa, zmniejszył się natomiast jego import. W przeliczeniu na mięso eksport żywych zwierząt, eksport mięsa i przetworów zwiększył się ze 109 tys. ton w roku 1994 do 187 tys. ton w roku ubiegłym, zaś import mięsa...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta