Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Doktor pomidor

25 lutego 2012 | Nauka | Krzysztof Kowalski
Zła gospodarka tłuszczami prowadzi do otyłości. Substancja zawarta w pomidorach, testowana na myszach, wspomaga metabolizm
źródło: EAST NEWS
Zła gospodarka tłuszczami prowadzi do otyłości. Substancja zawarta w pomidorach, testowana na myszach, wspomaga metabolizm

Jeden z kwasów obecnych w świeżych pomidorach korzystnie wpływa na metabolizm tłuszczów

Chodzi o chemiczny składnik nieprzetworzonych pomidorów. Zawierają one kwas 9-okso-oktadekadienowy, czyli 9-oxo-ODA, a także 10-oxo-ODA i 12-oxo-ODA. Zespół prof. Teruo Kawady z Graduate School of Africulture Kyoto University odkrył, że do długiej listy korzystnych dla zdrowia właściwości tego warzywa należy dopisać jeszcze jedną: kwasy te odgrywają zasadniczą rolę w gospodarce organizmu trójglicerydami.

Ważne dla wątroby

Wyniki badań w ramach współpracy z japońskim Programem Badań i Rozwoju Nowych Inicjatyw Bio-Przemysłu opublikowało czasopismo „Molecular Nutrition and Food Research"....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9167

Wydanie: 9167

Spis treści
Zamów abonament