Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Polska ma sposób, jak obniżyć ceny cukru w Unii

03 marca 2012 | Ekonomia | Be­ata Drew­now­ska
Rośnie produkcja, a ceny nadal wysokie
źródło: Rzeczpospolita
Rośnie produkcja, a ceny nadal wysokie

UE boryka się z cukrową nadwyżką. Nasz kraj chce uwolnienia jej części

8 mar­ca zbie­ra się unij­ny ko­mi­tet zaj­mu­ją­cy się ryn­ka­mi rol­ny­mi. Ma za­jąć się wnio­skiem, któ­ry w stycz­niu te­go ro­ku prze­sła­ło mu pol­skie Mi­ni­ster­stwo Rol­nic­twa. Re­sort chce, aby na wspól­no­to­wy ry­nek tra­fi­ło 400 tys. ton cu­kru z nad­wyżki, któ­ra po­wsta­ła po uda­nych zbio­rach bu­ra­ków w se­zo­nie 2011/2012. Zgod­nie z li­mi­ta­mi pro­duk­cji łącz­nie na ry­nek wspól­no­to­wy mo­że w cią­gu ro­ku tra­fić na ce­le spo­żyw­cze ok. 13,3 mln ton cu­kru. W ostat­niej kam­pa­nii cu­krow­nie wy­two­rzy­ły go o po­nad 5 mln ton wię­cej. Pol­skie za­kła­dy prze­kro­czy­ły kwo­tę o 34 proc.

– Bio­rąc pod uwa­gę wiel­kość unij­nej nad­wyżki, uwol­nie­nie ko­lej­nych 400 tys. ton (na wpro­wa­dze­nie pierw­szych 400 tys. ton cu­kru na unij­ny ry­nek Bruk­se­la zgo­dzi­ła się je­sie­nią 2011 r. – red.) mo­że nie wy­star­czyć, aby...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9173

Wydanie: 9173

Spis treści
Zamów abonament