Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Lepsze oznaczenia żywności

15 czerwca 2012 | Prawo | b.sz.

Produkty spożywcze dla niemowląt i małych dzieci oraz dla osób o szczególnych potrzebach medycznych mają być lepiej oznakowane. Europosłowie przyjęli wczoraj projekt rozporządzenia w tej sprawie przedstawiony przez Komisję Europejską. Ponadto Parlament zaproponował uwzględnienie w projekcie osób z nietolerancją glutenu i stosujących niektóre diety niskokaloryczne.

Komisja chce uprościć przepisy i ułatwić wybór właściwego jedzenia dla osób mających specyficzne potrzeby żywieniowe, np. wcześniaków, osób pozostających pod nadzorem lekarza. Progi dla niektórych składników, takich jak gluten, zostaną wyraźnie określone, a zasady jakości i bezpieczeństwa wzmocnione.

Rozporządzenie szczegółowo określa, jakie informacje muszą być podane na etykiecie. Nowym przepisom mają podlegać także towary sprowadzone spoza UE. Większość obowiązujących obecnie przepisów dotyczących specjalnej żywności pochodzi z 1977 r.

Wydanie: 9258

Wydanie: 9258

Spis treści
Zamów abonament