Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jak się jada w mieście

07 września 2015 | Życie Wielkopolski | Jakub N. Gajdziński
Ekobazary, czyli zdrowa żywność prosto od producenta
źródło: Wydział Prasowy DWL
Ekobazary, czyli zdrowa żywność prosto od producenta

Pianie koguta, wiejskie zapachy, sąsiedzi zaglądający przez płot, żeby zobaczyć, 
czy ich warzywa są bardziej dorodne od naszych. Tego w Poznaniu nie uświadczycie. Ale namiastkę sielskiego życia na wsi, które wybrali producenci pojawiający się co tydzień na Zielonym Targu – owszem.

Wielbiciele wsi dzielą się na tych, którzy zdecydowali się tam zamieszkać, oraz tych, którzy, nie rezygnując z miejskich uciech, chętnie korzystają z jej sekretów. Jakie to sekrety? Oczywiście mowa przede wszystkim o czasie, który płynie wolniej, o ciszy i spokoju, a także o pracy, która nigdy nie ma końca.

Wsi spokojna, wsi wesoła?

Ci, którzy przyjeżdżają na Zielony Targ do Poznania, nie twierdzą jednak, że na wsi ma się więcej czasu, a życie tam jest bardziej spokojne. Wręcz przeciwnie – rytm dnia wyznaczany jest przez mielenie ziaren i wypiek chleba, jak chociażby w domu Barbary i Roberta Bielików, którzy już od 20 lat pasjonują się zdrową żywnością. Postanowili więc wziąć sprawy, a...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10237

Wydanie: 10237

Spis treści

Pomocnik. Podatki

Zamów abonament