Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Zboża, mięso, mleko i mrożonki

23 czerwca 2003 | Regiony Polski | GR
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

Z terenu województwa zniknęły już państwowe molochy

Zboża, mięso, mleko i mrożonki

FOT. (C) WITOLD BRODA / FREE PRESS

GRAŻYNA RAKOWICZ

Gleby, położenie i tradycje hodowli i uprawy sprawiają, że w Kujawsko-Pomorskiem jedną z głównych gałęzi gospodarki jest - związany z rolnictwem - przemysł spożywczo-przetwórczy.

Województwo kujawsko-pomorskie ma 6,3 proc. użytków rolnych, które rocznie dają sporo - bo ok. 9 proc. krajowych zasobów zbóż, blisko 10 proc. rzepaku i ponad 15 proc. buraków cukrowych.

Związany z rolnictwem przemysł spożywczo-przetwórczy należy do najlepszych w kraju. Decydują o tym hodowla i przetwórstwo trzody chlewnej, mleczarstwo oraz produkcja zbóż, których rocznie zbiera się tutaj średnio 2 mln 100 tys. ton (w tym 700 tys. ton pszenicy). Popularne jest także cukrownictwo, produkcja tłuszczów i przetwórstwo owocowo-warzywne.

Jest żywiec, ciągle mało zakładów

Z terenu województwa zniknęły już państwowe molochy. Ich miejsce zajęły średnie i małe zakłady mięsne, w dużej części prywatne, o różnym stopniu rozwoju, których jednak - wobec ilości oferowanego przez miejscowych rolników żywca wieprzowego - jest ciągle za mało.

Według danych Kujawsko-Pomorskiego...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2955

Spis treści
Zamów abonament