Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jak pogodzić producentów powideł

13 lutego 2006 | Ekonomia | BD
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY Jak pogodzić producentów powideł Tylko osiem polskich wniosków o rejestrację wyrobu regionalnego trafiło do Komisji Europejskiej. Przeszkodą w zgłaszaniu kolejnych jest konkurencja między lokalnymi wytwórcami.

Po podaniach producentów oscypka, bryndzy podhalańskiej, miodów wrzosowych z Borów Dolnośląskich i czterech gatunków miodu pitnego Ministerstwo Rolnictwa przesłało do Brukseli wniosek złożony przez Lokalną Organizację Turystyczną Ziemi Kaliskiej. Reprezentuje ona sześciu producentów andrutów kaliskich. Ubiegają się o znak "chronione oznaczenie geograficzne". Dzięki niemu andruty będą mogły powstawać tylko w okolicach Kalisza.

Razem znaczy łatwiej

- Wniosek nie jest trudny, problemem są ludzie - przyznaje Eliza Krawczyk, prezes Lokalnej Organizacji. Andruty kaliskie wypieka wielu producentów, nie wszyscy jednak zdecydowali się...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3763

Spis treści
Zamów abonament