Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Super margaryna

25 listopada 1995 | Nauka i Technika | ZW

Super margaryna

Margaryna pochodzenia roślinnego może być nie tylko pozbawiona cholesterolu, ale spożywana regularnie obniża też poziom tej substancji we krwi. Ale dzieje się tak pod warunkiem, że w trakcie jej wytwarzania dodamy leki obniżające LDL (tzw. zły cholesterol) . Pisze o tym w najnowszym wydaniu "New England Journal of Medicine". Pismo powołuje się na badania prowadzone w Szkocji na grupie prawie 7 tys. osób, które miały stosunkowo wysoki poziom cholesterolu, ale jeszcze nie doświadczyły zawału serca. Dodanie do składu margaryny substancji obniżającej LDL, o nazwie pravastatina, zmniejszyło u nich poziom cholesterolu średnio o 20 proc. , a ryzyko zawału - o 31 proc. Jednocześnie badania nie wykazały, by tego rodzaju terapia zwiększała ryzyko raka, popełnienia samobójstwa czy ulegnięcia wypadkowi. Przypomnijmy, że sugerowały to wcześniejsza badania, w trakcie których podawano ludziom leki obniżające stężenie cholesterolu we krwi.

Z. W.

Brak okładki

Wydanie: 627

Spis treści
Zamów abonament