Najbardziej szkodzi brud
Najbardziej szkodzi brud
Co piąty polski konsument utrzymuje, że szkodzi mu to, co je.
-- Obiektywne badania nie potwierdzają słuszności tego przekonania, z czego wynikałoby, że jest ono wynikiem głównie nastawienia psychicznego -- mówi epidemiolog, dr Zbigniew Hałat. -- Jest to tzw. awersja pokarmowa, która pojawia się u konsumenta po rozpoznaniu przezeń wyglądu, zapachu lub smaku produktu spożywczego, nie występuje natomiast wówczas, gdy ten sam produkt jest w postaci zamaskowanej. Inną kwestią jest rzeczywista nietolerancja żywności, która nie jest zależna od nastawienia psychicznego, a jest następstwem działania środka spożywczego, przy czym w większości przypadków nie daje się ustalić, dlaczego u niektórych osób dany rodzaj żywności wywołuje niepożądane reakcje....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta