Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Najbardziej szkodzi brud

23 lipca 1996 | Ekonomia | ES

Najbardziej szkodzi brud

Co piąty polski konsument utrzymuje, że szkodzi mu to, co je.

-- Obiektywne badania nie potwierdzają słuszności tego przekonania, z czego wynikałoby, że jest ono wynikiem głównie nastawienia psychicznego -- mówi epidemiolog, dr Zbigniew Hałat. -- Jest to tzw. awersja pokarmowa, która pojawia się u konsumenta po rozpoznaniu przezeń wyglądu, zapachu lub smaku produktu spożywczego, nie występuje natomiast wówczas, gdy ten sam produkt jest w postaci zamaskowanej. Inną kwestią jest rzeczywista nietolerancja żywności, która nie jest zależna od nastawienia psychicznego, a jest następstwem działania środka spożywczego, przy czym w większości przypadków nie daje się ustalić, dlaczego u niektórych osób dany rodzaj żywności wywołuje niepożądane reakcje....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 812

Spis treści
Zamów abonament