Polska kura w opałach
Krajowa Rada Drobiarstwa
Polska kura w opałach
Wszystko wskazuje na to, że po wejściu Polski do Unii Europejskiej polska kura znajdzie się w nie lada opałach. W warunkch wolnego rynku może się okazać, że nie potrafi ona wyprodukować ani taniego jaja spożywczego, ani taniego jaja wylęgowego. Polski brojler może nie mieć w przyszłości szans w konkurencji ze znacznie tańszym brojlerem holenderskim, duńskim, niemieckim, brytyjskim czy francuskim. Na razie na straży jego dobrego samopoczucia stoją bariery importowe, które już teraz są systematycznie ograniczane, by po wejściu naszego kraju do UE zniknąć zupełnie.
Takie wnioski przedstawił dr Grzegorz Dybowski (Zakład Badań Rynkowych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej) na posiedzeniu Krajowej Rady...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta