Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Polska kura w opałach

24 września 1996 | Ekonomia | ES

Krajowa Rada Drobiarstwa

Polska kura w opałach

Wszystko wskazuje na to, że po wejściu Polski do Unii Europejskiej polska kura znajdzie się w nie lada opałach. W warunkch wolnego rynku może się okazać, że nie potrafi ona wyprodukować ani taniego jaja spożywczego, ani taniego jaja wylęgowego. Polski brojler może nie mieć w przyszłości szans w konkurencji ze znacznie tańszym brojlerem holenderskim, duńskim, niemieckim, brytyjskim czy francuskim. Na razie na straży jego dobrego samopoczucia stoją bariery importowe, które już teraz są systematycznie ograniczane, by po wejściu naszego kraju do UE zniknąć zupełnie.

Takie wnioski przedstawił dr Grzegorz Dybowski (Zakład Badań Rynkowych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej) na posiedzeniu Krajowej Rady...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 868

Spis treści
Zamów abonament