Towary: droższe mięso, tańszy cukier
Towary: droższe mięso, tańszy cukier
Od wielu tygodni rosną ceny mięsa, ale w ostatnich dniach odbywa się to w rekordowym tempie, codziennie o kilkaset złotych. Cena żywca wieprzowego sięgnęła 27 tys. zł za kg, a świeżych półtusz -- 39 tys. zł. Od maja ceny tego mięsa prawie się podwoiły.
Największy problem, przynajmniej z punktu widzenia interesu producenta, tkwi jednak nie w wysokich cenach, ale w braku surowca na rynku. Na giełdach nie ma tuczników, rzadko bywają półtusze, również mrożone, które przez wiele tygodni stabilizowały podaż w tej dziedzinie. Maklerzy zajęci są przyjmowaniem ofert...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta