Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Towary: droższe mięso, tańszy cukier

20 listopada 1993 | Ekonomia | AS

Towary: droższe mięso, tańszy cukier

Od wielu tygodni rosną ceny mięsa, ale w ostatnich dniach odbywa się to w rekordowym tempie, codziennie o kilkaset złotych. Cena żywca wieprzowego sięgnęła 27 tys. zł za kg, a świeżych półtusz -- 39 tys. zł. Od maja ceny tego mięsa prawie się podwoiły.

Największy problem, przynajmniej z punktu widzenia interesu producenta, tkwi jednak nie w wysokich cenach, ale w braku surowca na rynku. Na giełdach nie ma tuczników, rzadko bywają półtusze, również mrożone, które przez wiele tygodni stabilizowały podaż w tej dziedzinie. Maklerzy zajęci są przyjmowaniem ofert...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 120

Zamów abonament