Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Chemia: alergeny

22 kwietnia 1997 | Rynek i konsumenci | NA

CHEMIA

Substancje dodatkowe

Uwaga alergicy

Przed dwoma tygodniami napisaliśmy o tzw. substancjach dodatkowych, znajdujących się w składzie wielu produktów spożywczych, podając symbole tych, które - jak wynika z opracowania niemieckiej Centrali Konsumenckiej z Hamburga i udostępnionego przez Federację Konsumentów - uchodzą za nieszkodliwe. Dziś wymieniamy symbole i numery substancji, które - zdaniem specjalistów zachodnich - są szczególnie niebezpieczne dla alergików. Ci, którzy mają skłonność do uczuleń, powinni unikać spożywania produktów, w skład których wchodzą te właśnie dodatki.

Przypomnijmy, że substancje dodatkowe używane są w produkcji wielu wyrobów dla poprawy ich wyglądu, koloru, zwiększenia objętości, przedłużenia trwałość. Są to m.in. zakwaszacze, konserwanty,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1055

Zamów abonament