Chemia: alergeny
Substancje dodatkowe
Uwaga alergicy
Przed dwoma tygodniami napisaliśmy o tzw. substancjach dodatkowych, znajdujących się w składzie wielu produktów spożywczych, podając symbole tych, które - jak wynika z opracowania niemieckiej Centrali Konsumenckiej z Hamburga i udostępnionego przez Federację Konsumentów - uchodzą za nieszkodliwe. Dziś wymieniamy symbole i numery substancji, które - zdaniem specjalistów zachodnich - są szczególnie niebezpieczne dla alergików. Ci, którzy mają skłonność do uczuleń, powinni unikać spożywania produktów, w skład których wchodzą te właśnie dodatki.
Przypomnijmy, że substancje dodatkowe używane są w produkcji wielu wyrobów dla poprawy ich wyglądu, koloru, zwiększenia objętości, przedłużenia trwałość. Są to m.in. zakwaszacze, konserwanty,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta