Mniej mięsa, więcej: fasoli, ryb, owoców i jaj
Rolnictwo
Mniej mięsa, więcej: fasoli, ryb, owoców i jaj
Ubiegły rok był dla rolnictwa "remisowy". O 15 proc. wzrosła produkcja roślinna, "w zamian" o 12 proc. obniżyła się produkcja zwierzęca, w rezultacie globalna produkcja rolnicza pozostała na poziomie roku poprzedniego.
Jak będzie w tym roku? Czy utrzyma się spadkowa od kilku lat (pamiętajmy, że 1992 rok był rokiem katastrofalnej suszy) tendencja w produkcji rolnej? Czy nadal postępować będzie jej ekstensyfikacja czy też pojawią się pierwsze oznaki intensyfikacji produkcji? Jakie to będzie miało znaczenie dla podaży produktów rolnych oraz ich cen na rynku? Jakich zmian można oczekiwać w poziomie życia mieszkańców wsi?
Na te wszystkie pytania nie sposób odpowiedzieć jednoznacznie, zwłaszcza w produkcji tak zależnej od nieprzewidywalnego przecież przebiegu warunków atmosferycznych. Ale jednocześnie istnieje tyle czynników w miarę przewidywalnych (poziom dochodów, popyt na żywność, ograniczenia importowe itp. ), że z dużym przybliżeniem można się pokusić o prognozę rozwoju sytuacji w rolnictwie.
Wzrośnie popyt?
Od jakiegoś czasu notuje się w polskiej gospodarce ożywienie, a nowy rząd już zapowiedział, że zechce przetworzyć je w widoczną poprawę warunków życia ludności. Oznacza to, że nastąpi (na razie niewielki)...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta