Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Wieprzowina coraz tańsza

10 września 1998 | Ekonomia | AS

KRAJ

Wieprzowina coraz tańsza

Przewaga podaży nad popytem powoduje stopniową obniżkę cen wieprzowiny. Tańszy jest żywiec ipółtusze. W niektórych rejonach kraju za tuczniki płaci się tylko 3, 3 zł kg. Półtusze wystawiane są na giełdach po 4, 8-5, 2 kg. Średnia cena kilograma żywca, jak podaje Pek Pol spadła wostatnim tygodniu aż o 10 gr, do 3, 49 zł kg. Na sytuację na rynku mięsa w Polsce ma oczywiście wpływ kryzys gospodarczy w Rosji, gdzie eksportowano z Polski znaczne ilości mięsa ijego przetworów. Wwielu większych zakładach produkcja na wschód to 20-30 proc. całego przetwórstwa, w mniejszych wytwórniach konserw czy wędlin -- nawet 80 proc. Dlatego spadek cen może pogorszyć rentowność wielu zakładów, dla których rynek rosyjski był znaczącym odbiorcą -- podkreśla Jarosław Wittbrodt z Broker Company SA.

Ceny mięsa spadają także na giełdach towarowych. Przy czym mniejszą obniżkę widać w cenach wywoławczych, większą wtransakcyjnych, co oznacza, że dostawcy gotowi są na znaczące ustępstwa cenowe, aby tylko doprowadzić do kontraktu. Tańsze są zwłaszcza surowce wykorzystywane do produkcji parówek, masowo sprzedawanych do Rosji (skórki, tłuszcz twardy) .

Obniżkę cen wieprzowiny notuje się zresztą w w iększości krajów UE, gdzie jest ona obecnie tańsza niż w 1996 i 1997 roku. Na przykład...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1488

Spis treści
Zamów abonament