Katastrofa w zakładach mięsnych
Po wprowadzeniu opłat wyrównawczych
Katastrofa w zakładach mięsnych
Celem wprowadzenia opłat wyrównawczych była ochrona krajowego rynku przed zalewem importowanej żywności. Zgodnie z zapowiedzią, opłaty te objęły podstawowe produkty rolne, których sprzedaż ma istotne znaczenie dla dochodów polskich rolników. M. in. wśród objętych opłatami produktów znalazło się mięso wieprzowe.
Stawki opłat wyrównawczych nie wydają się w tym przypadku wygórowane (3, 7 tys. zł do 24, 2 tys. zł za kilogram) . Jednak ich skutek okazał się fatalny. Zakłady mięsne zmuszone były pozrywać wcześniej zawarte kontrakty na import mięsa, a ich bardzo kiepskie w tym roku wyniki ekonomiczne ulegną dalszemu pogorszeniu. Zmniejszy się przerób mięsa, wzrosną więc koszty tego przerobu, czego prostym następstwem będzie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)