Rozpoczęła się kampania cukrownicza
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
Rozpoczęła się kampania cukrownicza
Cukru znów za dużo
Dzisiaj rozpoczęły krajanie buraków dwie pierwsze cukrownie: w Kruszwicy i Gostyniu. Do końca września kampanię cukrowniczą rozpocznie jeszcze pięć zakładów w: Kościanie, Wschowie, Raciborzu, Środzie Wielkopolskiej i Szczecinie -- poinformował Tadeusz Dąbrowski, dyrektor biura Cukrowniczej Izby Gospodarczej.
Areał buraków cukrowych oblicza się w tym roku na 386 558 ha (przed rokiem -- 400 500 ha) , zaś zbiory szacowano początkowo na 14 700 tys. ton (przed rokiem -- 15 722 tys. ton) . Obecnie przewiduje się, że będą one wyższe. Przemawia za tym wyższa obsada roślin na hektarze -- 78 tys. (przed rokiem 76 tys. ) oraz wyższa przeciętnie waga korzenia. W yższa niż przed rokiem jest też w tym roku zawartość cukru w burakach. Wynosi ona ponad 16 proc. , podczas gdy otej samej porze przed rokiem wynosiła około 15, 2 proc. Buraki cukrowe są w tym roku bardzo zdrowe, nadal postępuje przyrost masy korzenia izawartości cu-