Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Ceny żywności w styczniu

09 lutego 2000 | Ekonomia | PA

GUS

Ceny żywności w styczniu

W drugiej połowie stycznia ceny żywności i napojów bezalkoholowych były średnio o 0,4 proc. wyższe niż w pierwszej i 1,3 proc. wyższe w porównaniu do drugiej połowy grudnia - podał GUS.

W drugiej połowie stycznia najbardziej wzrosły ceny warzyw oraz cukru i wyrobów cukierniczych - przeciętnie po 1,3 proc. Po wyłączeniu z wyliczeń cen owoców i warzyw, jako najbardziej zmiennych sezonowo, ceny żywności i napojów bezalkoholowych wzrosły w drugiej połowie stycznia o 0,4 proc. w stosunku do pierwszej połowy tego miesiąca oraz o 1 proc. w porównaniu z drugą połową grudnia.

W ciągu miesiąca (druga połowa stycznia do drugiej połowy grudnia) średni wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych wyniósł 1,3 proc. Najbardziej zdrożały w tym czasie owoce - o 5 proc. i jaja - o 4,3 proc. O 3,5 proc. droższe niż przed miesiącem były tłuszcze zwierzęce, o 2,2 proc. warzywa, o 1,9 proc. sery, o 1,8 proc. oleje i tłuszcze, o 1,3 proc. przetwory młynarskie. A. K.

Brak okładki

Wydanie: 1930

Spis treści
Zamów abonament