Złe prognozy
Na rynku mięsa
Złe prognozy
Pisaliśmy już kilkakrotnie o tym, że począwszy od stycznia przyszłego roku możemy oczekiwać zwiększonej podaży żywca wieprzowego, co powinno znaleźć odbicie w obniżeniu cen skupu, a więc i obniżeniu cen detalicznych mięsa i przetworów. Obniżki cen będą, oczywiście, proporcjonalnie niższe niż wzrost podaży żywca, a być może nie będzie ich nawet wcale. Prof. Jan Małkowski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej przewiduje krótki żywot tego mięsnego boomu.
Podstawę do takich niewesołych refleksji dają o 6 proc. niższe w tym roku zbiory zbóż...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)