W zalewie aluminiowej
W zalewie aluminiowej
Bezkrytycznie małpujemy zachodnie sposoby przechowywania o raz dystrybucji napojów i żywności. Wprowadziliśmy na nasz rynek wszechobecny plastik i puszkę na napoje gazowane. Do 1990 r. królowały w Polsce butelki i słoiki. Najzdrowsze z wymyślonych przez człowieka o pakowań żywności. Nie udało się jednak rozwiązać problemu skupu takich opakowań. Zamiast rozsupłać sprawę, zachłysnęliśmy się technologią jednorazówek.
Świat poszukuje opakowań ekologicznych. Norwegowie myślą o naczyniach do napojów produkowanych ze skrobi. Po użyciu można je dać do zjedzenia zwierzętom domowym, doskonale nadają się na kompost dla rolnictwa. Naukowcy z Instytutu Żywności wiedeńskiego Uniwersytetu Rolniczego pracują nad "bioplasti kiem", do produkcji którego stosują resztki odpadowe z przemysłu spożywczego. Eksperymentują z wysłodkami buraczanymi, wytłokami...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)