Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Ulepszanie warzyw

20 października 1994 | Nauka i Technika | TB

30 lat Instytutu Warzywnictwa

Ulepszanie warzyw

Rozmowa z prof. Janem Narkiewiczem-Jodko z Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach

Instytut Warzywnictwa w Skierniewicach istnieje już trzydzieści lat. Pan jest z tą placówką związany od początku jej istnienia. Czy mógłby pan przybliżyć jej osiągnięcia?

Aby o tym mówić, trzeba najpierw przypomnieć parę faktów, a mianowicie, iż w arzywnictwo należy do najbardziej wydajnych gałęzi rolnictwa. Ogólna powierzchnia upraw warzywnych w Polsce wynosi tylko ok. 2 proc. użytków rolnych. Wartość plonów warzyw stanowi jednak aż około 15 proc. całej produkcji roślinnej. O jej ilości i jakości w dużym stopniu decyduje racjonalna ochrona przed szkodnikami i chorobami. Gdy się ich nie zwalcza, niszczą przeciętnie ok. 30 proc. plonów oraz pogarszają jakość zbiorów. Prace...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 302

Spis treści
Zamów abonament