Ulepszanie warzyw
30 lat Instytutu Warzywnictwa
Ulepszanie warzyw
Rozmowa z prof. Janem Narkiewiczem-Jodko z Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach
Instytut Warzywnictwa w Skierniewicach istnieje już trzydzieści lat. Pan jest z tą placówką związany od początku jej istnienia. Czy mógłby pan przybliżyć jej osiągnięcia?
Aby o tym mówić, trzeba najpierw przypomnieć parę faktów, a mianowicie, iż w arzywnictwo należy do najbardziej wydajnych gałęzi rolnictwa. Ogólna powierzchnia upraw warzywnych w Polsce wynosi tylko ok. 2 proc. użytków rolnych. Wartość plonów warzyw stanowi jednak aż około 15 proc. całej produkcji roślinnej. O jej ilości i jakości w dużym stopniu decyduje racjonalna ochrona przed szkodnikami i chorobami. Gdy się ich nie zwalcza, niszczą przeciętnie ok. 30 proc. plonów oraz pogarszają jakość zbiorów. Prace...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)