Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Ta czarownica radiacja

28 października 1994 | Nauka i Technika | KF

Ta czarownica radiacja

Przeciwnicy radiacyjnego utrwalania żywności mówią: "Zanim zdecydujesz się na zakup żywności napromieniowanej zapytaj co w niej było złego". Zwolennicy twierdzą, że jest to nowoczesna technologia XXI wieku i zapewne będziemy musieli ją zaakceptować.

Konsumenci domagają się, aby żywność poddawana radiacyjnej obróbce oznaczna była stosownym napisem. Nie ufają tej czarownicy radiacji. Naukowcy od kilku lat dowodzą z uporem, i ż artykuły spożywcze utrwalane w ten sposób nie są szkodliwe dla zdrowia. Wręcz są pożyteczne. Powodują niszczenie groźnych dla naszego żołądka pasożytów i drobnoustrojów. Owoce i warzywa utrzymują w doskonalej świeżości i soczystości. Lista produktów, które mogą być poddane radiacji, obejmuje 40 pozycji, w praktyce ogranicza się jednak do kilku.

I Napoleon marzył o

wiecznie świeżym kotlecie

Wojny odegrały szczególną rolę w rozwoju metod konserwowania żywności. Podczas gdy generałowie dumali nad wojenną strategią, służby kwatermistrzowskie obmyślały żołnierskie menu.

To nie przypadek, iż wojny wygrywali żołnierze najedzeni. Przed podjęciem generalnego ataku na Anglię Napoleon ogłosił konkurs wśród kucharzy na spreparowanie takiego dania, które mogłoby być długo przechowywane w żołnierskim plecaku. Wygrał Appert, proponując...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 309

Spis treści
Zamów abonament