Preferencje dla przetwórców mleka, mięsa, ryb, ziemniaków
Tańsze kredyty z dopłatami ARiMR
Preferencje dla przetwórców mleka, mięsa, ryb, ziemniaków
W efekcie ubiegłotygodniowej obniżki stóp procentowych potaniały wszystkie kredyty, do których dopłaca Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Spadło więc oprocentowanie kredytów, z których mogą korzystać przedsiębiorcy zajmujący się przetwórstwem ryb, skrobi, mięsa, mleka oraz serów topionych. Mniej będą mieli do spłacenia ci, którzy zaciągną pożyczki skupowe oraz inwestycyjne z przeznaczeniem na tworzenie nowych miejsc pracy.
Od 26 września spadła cena m.in. kredytów inwestycyjnych i skupowych z dopłatami ARiMR. Obecnie odsetki od kredytów na realizację przedsięwzięć inwestycyjnych w przetwórstwie rolno- -spożywczym i usługach, a także kredytów udzielanych pod warunkiem stworzenia przez przedsiębiorców nowego miejsca pracy na terenach wiejskich i miastach do 20 tys. mieszkańców wynoszą od 4,89 proc. do 5,32 proc. (poprzednio - od 5,18 do 5,63 proc.). Oprocentowanie kredytów objętych programami branżowymi i regionalnymi (ryby, skrobia, mięso, mleko oraz sery topione) waha się natomiast od 2,45 do 2,66 proc. (poprzednio od 2,59 do 2,81 proc.), w zależności od kredytującego banku.
Tanie kredyty
O nisko oprocentowane kredyty...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta