Mleczny problem
Mleczny problem
W procesie integrowania polskiego rolnictwa i przemysłu spożywczego z Unią Europejską najtrudniejszą, a przy tym najważniejszą, sprawą będzie problem mleka. Stan na dziś jest taki, że klasę extra (a tylko takie kupuje się w UE) osiągnęło 65,1 proc. skupionego w ubiegłym roku w Polsce mleka, zaś spośród 399 zakładów mleczarskich w Polsce wymagania Unii Europejskiej spełnia tylko 36 (około 9 proc.).
Z pozostałych zakładów szansę na spełnienie wymagań UE do momentu akcesji ma jeszcze 156 mleczarń (39,1 proc.), natomiast 108 zakładów (27,6 proc.) będzie się ubiegać o tzw. okres przejściowy, który będzie mógł trwać do końca 2006 r. Według obecnych ocen, 90 zakładów (22,5 proc.) nie potrafi dostosować przetwórstwa mleka do standardów obowiązujących w UE i w przyszłości wolno im będzie zajmować się tylko jego...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta