W trosce o bezpieczną żywność
W trosce o bezpieczną żywność
Od 1 stycznia 2003 r. obowiązują ostatnie, przedtem nie wdrożone, przepisy rozporządzenia ministra rolnictwa i gospodarki żywnościowej w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy uboju zwierząt rzeźnych oraz rozbiorze i składowaniu mięsa. Nakazują one, by np. w rzeźni przewidziano kojce dla zwierząt chorych lub podejrzanych o chorobę oraz pomieszczenia do przeprowadzania badania w kierunku włośni. Nowe wymagania mówią także o obowiązkowych urządzeniach do ciągłej rejestracji temperatury i wilgotności oraz oznakowaniu pojemników używanych do określonych celów.
Ustawa z 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych, mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej była już kilkakrotnie zmieniana. Kolejna nowelizacja (Dz. U. nr 129, poz. 1438) obowiązuje od 1 stycznia 2003 r., a Sejm pracuje już nad następną.
O to, co zmieniło się w nadzorze weterynaryjnym od nowego roku, pytamy dyr. Marię Boratyn-Laudańską z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta