Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Na razie bez specjałów z Polski

01 września 2003 | Polska-Unia Europejska | JB

Unia Europejska walczy o ochronę markowej żywności na świecie

Na razie bez specjałów z Polski

Lista produktów żywnościowych, których nazwy Unia Europejska chciałaby zastrzec jako chronione na konferencji WTO w Cancun (10 - 14 września):

Alkohole: Beaujolais, Bordeaux, Bourgogne, Chablis, Champagne, Graves, M?doc, Moselle (Mosel - Niemcy), Saint Emilion, Sauternes - cru bordelais (Francja); Chianti, Marsala (Włochy), Liebfraumilch, Rhein (Niemcy), Malaga, Rioja, Jerez/Xerez (Hiszpania), Madeira, Porto (Portugalia), Ouzo (Grecja), Cognac (Francja).

Okowity: Grappa di Barolo, del Piemonte, di Lombardia, del Trentino, del Friuli, del Veneto, dell'Alto Adige (Włochy).

Sery: Asiago, Fontina, Gorgonzola, Grana Padano, Mozzarella di Bufala Campana, Parmiggiano Reggiano, Pecorino Romano (Włochy); Comt?, Reblochon, Roquefort (Francja); Feta (Grecja); Queso Manchego (Hiszpania); Queijo Sao Jorge (Portugalia)

Szynka: Prosciutto di Parma, Prosciutto di San Daniele, Prosciutto Toscano (Włochy); mortadela: Mortadella Bologna (Włochy)

Inne: Azafran de la Mancha (Hiszpania) - szafran, Jijona y Turrón de Alicante (Hiszpania) - nugaty...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3014

Spis treści
Zamów abonament