Na razie bez specjałów z Polski
Na razie bez specjałów z Polski
Lista produktów żywnościowych, których nazwy Unia Europejska chciałaby zastrzec jako chronione na konferencji WTO w Cancun (10 - 14 września):
Alkohole: Beaujolais, Bordeaux, Bourgogne, Chablis, Champagne, Graves, M?doc, Moselle (Mosel - Niemcy), Saint Emilion, Sauternes - cru bordelais (Francja); Chianti, Marsala (Włochy), Liebfraumilch, Rhein (Niemcy), Malaga, Rioja, Jerez/Xerez (Hiszpania), Madeira, Porto (Portugalia), Ouzo (Grecja), Cognac (Francja).
Okowity: Grappa di Barolo, del Piemonte, di Lombardia, del Trentino, del Friuli, del Veneto, dell'Alto Adige (Włochy).
Sery: Asiago, Fontina, Gorgonzola, Grana Padano, Mozzarella di Bufala Campana, Parmiggiano Reggiano, Pecorino Romano (Włochy); Comt?, Reblochon, Roquefort (Francja); Feta (Grecja); Queso Manchego (Hiszpania); Queijo Sao Jorge (Portugalia)
Szynka: Prosciutto di Parma, Prosciutto di San Daniele, Prosciutto Toscano (Włochy); mortadela: Mortadella Bologna (Włochy)
Inne: Azafran de la Mancha (Hiszpania) - szafran, Jijona y Turrón de Alicante (Hiszpania) - nugaty...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta