Walka o polski befsztyk
Polscy rolnicy hodują 2,9 mln krów. Przy tak dużej ich liczbie powinniśmy już być europejskim liderem w produkcji wołowiny. Tak nie jest, bo większość właścicieli wyspecjalizowała się w produkcji na potrzeby mleczarni.
- W krajach Europy Zachodniej tylko połowę stada stanowią krowy mleczne, u nas jest to aż ponad 80 proc. - mówi Danuta Rycombel z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. - Jeśli uda się przekonać małe gospodarstwa do przestawienia na produkcję mięsną, to odniesiemy duży sukces i rzeczywiście możemy zostać unijnym liderem w produkcji wołowiny.
Od tego roku polscy rolnicy mają otrzymywać unijne dopłaty do zwierząt hodowlanych: bydła, krów, kóz i koni. Z budżetu przeznaczono na ten cel prawie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta