Sprawdzamy każdy kąt w gospodarstwie
W Polsce jest około 13 tys. gospodarstw ekologicznych, które zajmują blisko 0,8 proc. powierzchni naszego kraju (dla porównania we Włoszech tego typu gospodarstw jest około 50 tysięcy i zajmują około 8 procent powierzchni). - To bardzo mało, ale taka sytuacja wynika m.in. z braku przekonania rolników do idei żywności ekologicznej. Poza tym ceny uzyskiwane ze sprzedaży ciągle są jeszcze niskie - mówi Aleksander Bednarski, dyrektor Biura Certyfikacji w Cobico.
Gospodarstwo ekologiczne wymaga ogromnej pracy fizycznej: nie stosuje się w nim m.in. chemicznych środków ochrony roślin, nawozów sztucznych, zapraw...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta