Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Rewolucja na polach

25 kwietnia 2012 | Nauka | Krzysztof Kowalski

Czy gen słonecznika sprawi, że na świecie zmniejszy się deficyt żywności?

Badania prowadzone przez naukowców argentyńskich mogą w krótkim czasie doprowadzić do światowej rewolucji w dziedzinie upraw spożywczych. Zespołowi z Instytutu Agrobiotechnologii Universidad Nacional del Nordeste w Corrientes (kieruje nim prof. Raquel Chan) udało się wyizolować gen słonecznika o nazwie HAHB-4, który sprawia, że roślina ta jest stosunkowo odporna na suszę i zasolenie gleby (białka HAHB regulują ekspresję genów).

Niespodzianka

Gen ten argentyńscy naukowcy wprowadzili najpierw do rzodkiewnika pospolitego (Arabidopsis thaliana), tzw. rośliny modelowej, która jest tym w botanice, czym muszka owocowa bądź mysz w badaniach biologicznych człowieka. Następnie wprowadzono ten sam gen HAHB-4 do soi,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9217

Wydanie: 9217

Spis treści
Zamów abonament