Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Restauracje tylko dla biznesu

15 maja 2012 | Druga strona | Michał Płociński
autor zdjęcia: Rafał Guz
źródło: Fotorzepa

Rozmowa dla „Rzeczpospolitej” z Tomaszem Sobierajskim socjologiem, Uniwersytetu Warszawskiego

Branża gastronomiczna zaczyna odżywać po kryzysie, jednak i tak rzadko stołujemy się na mieście. W UE pod tym względem zamykamy stawkę. Nawet biedniejsi Rumuni wydają w knajpach dwa razy więcej od nas...

Tomasz Sobierajski: Do pewnego momentu można było to tłumaczyć kwestiami finansowymi, jednak po 20 latach przemian jesteśmy dużo bogatsi, a wciąż nie jadamy na mieście. To kwestia kultury. Legendarna polska gościnność stoi w jawnej sprzeczności z rozwojem...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9232

Wydanie: 9232

Spis treści
Zamów abonament