Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Polski drób bije rekordy w kraju i za granicą

01 sierpnia 2013 | Ekonomia | Beata Drewnowska
źródło: Rzeczpospolita
Wołowina i wieprzowina tracą zwolenników
źródło: Rzeczpospolita
Wołowina i wieprzowina tracą zwolenników

Kupujemy coraz więcej mięsa kurcząt i indyków. Rośnie też jego eksport.

W ubiegłym roku Polska prześcignęła Wielką Brytanię i została największym producentem mięsa kurcząt w Unii Europejskiej. W 2013 r. nie damy sobie odebrać pozycji lidera. – Produkcja drobiu w Wielkiej Brytanii nie rośnie, natomiast w Polsce może się w tym roku zwiększyć o 8–9 proc. – mówi „Rz" Maciej Przyborski, wiceprezes Krajowej Rady Drobiarskiej (KRD).

Padnie więc kolejny rekord. KRD podaje, że w 2012 r. nasze firmy wyprodukowały łącznie 1,92 mln ton mięsa drobiowego. Wartość rynku, liczona w cenach zbytu, przekracza już 10 mld zł.

Unia kupuje najwięcej

Produkcja rośnie, ponieważ drób cieszy się coraz większą popularnością w kraju. W tym roku przeciętny Polak może zjeść 27,5 kg drobiu – wynika z prognozy opublikowanej przez Agencję Rynku...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9602

Wydanie: 9602

Spis treści
Zamów abonament