Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kurę kupuj tylko prosto od rolnika

01 sierpnia 2013 | Druga strona | Agnieszka Kalinowska
źródło: materiały prywatne

Maria Ewa Rembiałkowska, profesor w Katedrze Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej SGGW

Rz: W Polsce wciąż rośnie zarówno spożycie, jak i produkcja drobiu. Skąd się bierze popularność kurczaków w Polsce?

Ewa Rembiałkowska: W dużym stopniu wynika to z tradycji, ponieważ kurczaki były zawsze najbardziej dostępnym rodzajem mięsa na obszarach wiejskich, a jesteśmy społeczeństwem bardziej rolniczym niż przemysłowym. Te zwyczaje przenosimy do miasta. Drugą przyczyną jest cena, kurczaki należą do najtańszego rodzaju mięsa na rynku, tym samym są bardzo popularne. Poza tym mięso drobiowe jest...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9602

Wydanie: 9602

Spis treści
Zamów abonament