Jak zaksięgować wydatki na wodę
OBOWIĄZKI | Konieczność zapewnienia pracownikom napojów, nie tylko latem, wynika z przepisów z zakresu BHP. Dlatego pracodawca nie musi doliczać tych świadczeń do wynagrodzenia załogi.
Z artykułu 23715 § 1 kodeksu pracy oraz z § 112 rozporządzenia ministra pracy i polityki socjalnej z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (tekst jedn. DzU z 2003 r. nr 169, poz. 1650 ze zm.) wynika obowiązek pracodawcy do zapewnienia wszystkim pracownikom wody zdatnej do picia lub innych napojów. Jeśli pracownicy firmy są zatrudnieni stale lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych, to pracodawca musi im zapewnić, oprócz wody, inne napoje. Ilość, rodzaj i temperatura tych napojów powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy i potrzeb fizjologicznych pracowników.
Artykuł 232 kodeksu pracy mówi, że pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Natomiast rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (DzU nr 60, poz. 279) określa rodzaje tych posiłków i napojów oraz wymagania, jakie powinny spełniać, a także przypadki i warunki ich wydawania >patrz ramka.
Parametry są ściśle określone
Na podstawie § 4 ust. 1 rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów, pracodawca
...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta