Chleb w kryzysie stawia na wysoką jakość
Żywność | Spożycie pieczywa w Polsce jest najniższe od ponad 20 lat. Szanse na ożywienie są niewielkie.
Beata Drewnowska
– W 2014 r. upadło niemal 300 piekarni w Polsce. W tym roku liczba bankructw może być nawet większa – mówi „Rzeczpospolitej" Stanisław Butka, prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP (SRP RP).
Branża szacuje, że w naszym kraju działa już tylko ok. 9 tys. piekarni. Jeszcze dekadę temu było ich o niemal 3 tys. więcej.
Liczba producentów chleba kurczy się w ślad za spadkiem spożycia pieczywa. Instytut Polskie Pieczywo (IPP) szacuje, że w 2014 r. wyniosło ono 47,8 kg na osobę,wobec prawie 49,6 kg rok wcześniej. Tak małego apetytu na chleb i bułki Polacy nie mieli od początku lat 90.
Lepsze ciągle niszowe
– Polacy jedzą coraz mniej pieczywa w domach. Młodzi ludzie zastępują kanapki płatkami zbożowymi czy słodkimi przekąskami – wskazuje Stanisław Butka.
Szef SRP RP nie spodziewa się ożywienia w 2015 r. Według niego będzie sukcesem, gdy spożycie pieczywa utrzyma się na dotychczasowym poziomie. Spadku ilości...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta