Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Polski cukier śpi na bombie

19 maja 2017 | Pierwsza strona
źródło: Rzeczpospolita

Jesienią zacznie się huśtawka cenowa, bo UE znosi limity produkcji cukru. To dla Polaków najbardziej „polityczny" surowiec spożywczy.

Aleksandra Ptak

W październiku Unia przestanie narzucać krajom i firmom, kto ile cukru może produkować. W najbardziej prawdopodobnym scenariuszu obecny wzrost cen tego surowca potrwa do końca roku, a następnie będą duże wahania.

– Na początku 2018 r. ceny spadną, a potem zaczną szybko odrabiać straty – mówi Bogdan Grabias, dyrektor handlowy w produkującej lody firmie Koral, która jest dużym odbiorcą cukru. – Taka huśtawka może potrwać pięć lat – dodaje. – Ceny będą się...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10753

Wydanie: 10753

Spis treści
Zamów abonament