Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kufel pienistego rodem z pieczywa

22 grudnia 2017 | Nauka | Krzysztof Kowalski
Naukowe badanie piwa staje się codziennością.
źródło: stock.adobe.com
Naukowe badanie piwa staje się codziennością.

Z czerstwego chleba, podobnie jak z ziarna zbożowego, można warzyć piwo.

Aby zredukować marnotrawstwo pieczywa, angielski browar Wold Top w Yorkshire wytwarza gamę piw (dwie odmiany lagera, pale ale, India pale ale), częściowo zastępując słód jęczmienny czerstwymi wypiekami. Każdego dnia tony niezjedzonego, niesprzedanego pieczywa trafiają na śmietniki. W Wielkiej Brytanii niemal połowa (44 proc., 900 tys. ton rocznie) pieczywa produkowanego w całym kraju staje się odpadami.

Browar Wold Top opracował technologię wykorzystywania pieczywa odpadowego z miejscowej wytwórni sandwiczy. Robione tam kanapki składają się tylko z miękiszu chlebowego, skórka jest odrzucana. Właśnie ten odrzut wykorzystuje browar oprócz tradycyjnych składników: wody, drożdży, chmielu. Piwo chlebowe nazwano toast ale.

Dobra inicjatywa

Do opracowania takiej technologii skłoniło stowarzyszenie Feedback, zajmujące się walką z marnotrawieniem żywności.

– Zamierzaliśmy stworzyć przedsiębiorstwo łączące miejscowych dostawców z lokalnym browarem. Udało się. Poza tym to, co pozostaje po...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10935

Wydanie: 10935

Spis treści

Publicystyka, Opinie

Zamów abonament