Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Czarną raczono się w czasie postu

18 kwietnia 2018 | Biznes Trendy
źródło: AdobeStock

historia | W Polsce kawa znana jest od ponad 300 lat, na świecie od ponad tysiąca. Ojczyzną kawy jest Etiopia. Uprawia się tam przede wszystkim arabikę.

Według legend drzewo kawowca odkrył pasterz, który wypasał kozy. Zauważył on, że niektóre zwierzęta są bardzo pobudzone i dokładnie je obserwował. Okazało się, że najbardziej ożywione kozy obgryzały owoce kawowca. Pasterz zebrał ziarna i zaniósł do klasztoru, gdzie mnisi zaczęli je obrabiać. Szybko okazało się, że napój pozwala im trwać na długich, nocnych modlitwach. Z czasem Arabowie zawieźli kawę do Jemenu i stamtąd rozpoczęła wędrówkę po świecie. Do Polski dotarła w XVII wieku z południa, od panujących nad Mołdawią Turków. Większą popularność zyskała dopiero na przełomie XVII i XVIII wieku.

Najpierw moda na jej spożycie przywędrowała do Gdańska, gdzie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11030

Wydanie: 11030

Spis treści

Monitor wolniej przedsiębiorczości

Zamów abonament