Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Ważny smak, nie skład trunku

14 marca 2019 | Prawo | Paweł Rochowicz

Piwo zawierające mało słodu może być piwem, jeśli smakuje jak piwo – stwierdził TSUE.

Środowy wyrok Trybunału może mieć znaczenie dla opodatkowania piwa, a zwłaszcza opartych na nim napojów smakowych. Dotyczy bowiem kwestii, czy dany napój jest piwem, czy tylko „napojem na bazie napoju fermentowanego". W tym drugim przypadku podatek akcyzowy jest znacznie wyższy.

Sprawa trafiła do TSUE jako pytanie prawne sądu karnego w Piotrkowie Trybunalskim. Prowadzi on sprawę przedsiębiorcy oskarżonego o oszustwo podatkowe. Produkował bowiem napój...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11305

Wydanie: 11305

Spis treści
Zamów abonament