Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Nabiał coraz popularniejszy

11 kwietnia 2019 | Dodatki Jednodniowe

żywność | Polska jest jednym z głównych producentów mleka i jego przetworów, a ich jakość jest wysoka, dlatego spożywamy tych produktów coraz więcej i chętnie stawiamy na wyroby oznaczone symbolem bio czy eko.

Mleko i jego przetwory to ważny składnik naszej diety. Z danych GUS opublikowanych we wrześniu ub. roku wynika, że statystyczny Kowalski w 2017 roku wypił łącznie 223 litry mleka. Liczba ta zawiera w sobie przetwory, ale nie uwzględnia masła.

Rośnie konsumpcja

W porównaniu z 2016 rokiem przeciętna konsumpcja białego surowca wzrosła, ale tylko o litr, ale już w porównaniu z 2005 roku zainteresowanie mlekiem wzrosło i to bardzo. Wskaźniki poszybowały w górę aż o 50 litrów na przestrzeni 12 lat. Eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej tłumaczą ten wzrost wyższą krajową produkcją i skupem mleka oraz wydatną poprawą dochodów Polaków. Według wyliczeń Banku BGŻ BNP Paribas, na podstawie danych GUS, w 2017 roku na produkty...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11329

Wydanie: 11329

Spis treści

Komunikaty

Zamów abonament