Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Pożądany, zdrowy i smaczny składnik codziennej diety

11 kwietnia 2019 | Dodatki Jednodniowe
źródło: AdobeStock

żywienie | Nietolerancja laktozy i alergia to główne argumenty przeciwników picia mleka.

Tymczasem lekarze i dietetycy podkreślają, że jest ono cennym składnikiem i bez stwierdzonych przeciwwskazań nie należy z niego rezygnować, ponieważ zawarty w nim wapń buduje kości i zęby oraz zapewnia prawidłową pracę serca, mięśni i układu nerwowego.

Wapń gromadzimy w organizmie w 90 proc. do około 20 roku życia. Dlatego warto zadbać, by jadłospis dzieci był bogaty w produkty, które zawierają największe ilości wapnia czyli mleko i jego przetwory. Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, dorosły człowiek powinien wypijać co najmniej 2 szklanki mleka w ciągu dnia, a dzieci w wieku szkolnym ok. trzech, czterech szklanek. Kubek mleka można zastąpić kubkiem jogurtu, kefiru lub maślanki, dwoma łyżeczkami twarogu ziarnistego lub dwoma cienkimi plasterkami sera żółtego.

Niewiele osób z nietolerancją

Osoby, które rezygnują z mleka, twierdzą, że organizm dorosłego człowieka nie trawi...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11329

Wydanie: 11329

Spis treści

Komunikaty

Zamów abonament