Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jak najlepiej chronić mleko przed czynnikami zewnętrznymi?

11 kwietnia 2019 | Dodatki Jednodniowe
Pierwsze opakowanie Tetra Pak wykonane w pełni z papieru oraz plastiku z trzciny cukrowej
źródło: tetra pak
Pierwsze opakowanie Tetra Pak wykonane w pełni z papieru oraz plastiku z trzciny cukrowej

opakowania | Mleko, kefiry, jogurty, śmietany i maślanki – nabiał w płynnej postaci bywa nietrwały. 
Wszystko z powodu wysokiej zawartości cennych wartości odżywczych, białka i tłuszczu. 
Przetwory tego typu mogą być jednak chronione przez opakowania aseptyczne.

Gotowy produkt trafia na półki w wielomateriałowym kartonie, który jest lekki, wygodny, a przy tym stworzony w znakomitej większości z materiałów odnawialnych. Odpowiadamy na pytanie, jakie są korzyści ze stosowania tego rodzaju opakowań.

Kartonowa rewolucja

Aseptyczne opakowania na bazie tektury pojawiły się w użyciu już na początku lat 60. ubiegłego wieku. W 1989 roku amerykański Instytut Technologii Żywności uznał je za jedną z największych innowacji przemysłu spożywczego w XX wieku. W tym samym roku w Polsce firma Tetra Pak zainstalowała swoją pierwszą maszynę napełniająco-pakującą. Dziś w opakowaniach tego typu możemy kupić przeróżne produkty mleczne. Między innymi dzięki pasteryzowaniu i schłodzeniu mleka, a potem umieszczeniu go w sterylnych opakowaniach...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11329

Wydanie: 11329

Spis treści

Komunikaty

Zamów abonament