Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Ryż chroni przed rakiem

13 czerwca 1998 | Gazeta | ZW

Ryż chroni przed rakiem

Takie produkty roślinne jak ryż i soja zawierają substancję, która może chronić przed rakiem. Prof. Abulkalam Shamsuddin, patolog Uniwersytetu Maryland, twierdzi, że inozytol heksafosforanu (IP 6) hamuje rozwój raka jelita, wątroby oraz piersi. Sugerują to eksperymenty przeprowadzone na myszach. Według uczonego, substancja ta wzmacnia mechanizmy kontrolujące rozwój komórek rakowych, m. in. uaktywnia gen p 53, hamujący ich powstawanie. Zakłócenie tego genu sprzyja właśnie najczęściej występującym nowotworom. Inozytol heksafosforanu zapobiega też innym chorobom, jak pisze "Anticancer Research". M. in. hamuje kamicę

Brak okładki

Wydanie: 1412

Spis treści

Styl życia

Zamów abonament