Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Zdrowe plony na talerzu

03 sierpnia 1994 | Nauka i Technika | KF

Po żywność z Ekolandu przyjeżdżają z wielu państw

Zdrowe plony na talerzu

Nie wejdziemy na światowe rynki z mlekiem gęstym od bakterii czy marchewką grubą jak beczka i bogatą w nawozy. Natomiast mamy szansę znaleźć się tam z międzynarodowym znakiem jakości ekologicznej.

Atest gospodarstw ekologicznych zrzeszonych w "Ekolandzie" otrzymało 220 gospodarstw, które zajmują łącznie 2, 2 tys. ha, co w porównaniu z około 2, 5 mln gospodarstw rolnych w naszym kraju jest jeszcze ciągle przysłowiową "kroplą w morzu". Prof. Mieczysław Górny, kierownik Zakładu Ekologicznych Metod Produkcji Żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego szacuje, że w niedługim czasie do pionierów produkcji żywności o wysokim standardzie może dołączyć 200 - 300 następnych gospodarstw, ktore uzyskają atest "Ekolandu" -- swoiste "świadectwo ekologicznej moralności", a więc gwarancję najwyższej jakości.

W Europie nie ma jeszcze wypracowanego pełnego zestawu kryteriów ocen jakościowych i wymogów produkcji żywności ekologicznej. System taki dopiero powstaje w zgodzie z regułami Międzynarodowej Federacji Rolnictwa Ekologicznego oraz Wspólnoty Europejskiej. Dotychczas w...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 234

Spis treści
Zamów abonament