Zdrowe plony na talerzu
Po żywność z Ekolandu przyjeżdżają z wielu państw
Zdrowe plony na talerzu
Nie wejdziemy na światowe rynki z mlekiem gęstym od bakterii czy marchewką grubą jak beczka i bogatą w nawozy. Natomiast mamy szansę znaleźć się tam z międzynarodowym znakiem jakości ekologicznej.
Atest gospodarstw ekologicznych zrzeszonych w "Ekolandzie" otrzymało 220 gospodarstw, które zajmują łącznie 2, 2 tys. ha, co w porównaniu z około 2, 5 mln gospodarstw rolnych w naszym kraju jest jeszcze ciągle przysłowiową "kroplą w morzu". Prof. Mieczysław Górny, kierownik Zakładu Ekologicznych Metod Produkcji Żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego szacuje, że w niedługim czasie do pionierów produkcji żywności o wysokim standardzie może dołączyć 200 - 300 następnych gospodarstw, ktore uzyskają atest "Ekolandu" -- swoiste "świadectwo ekologicznej moralności", a więc gwarancję najwyższej jakości.
W Europie nie ma jeszcze wypracowanego pełnego zestawu kryteriów ocen jakościowych i wymogów produkcji żywności ekologicznej. System taki dopiero powstaje w zgodzie z regułami Międzynarodowej Federacji Rolnictwa Ekologicznego oraz Wspólnoty Europejskiej. Dotychczas w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta