Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Nie wiadomo co można jeść

04 czerwca 1999 | Ekonomia | JB
źródło: Nieznane

ŻYWNOŚĆ

Dioksyną mogą być zatrute nie tylko kurczaki, ale i wieprzowina

Nie wiadomo, co można jeść

Właściciele belgijskiej sieci supermarketów GB podali, że tylko kilka dni kryzysu dioksynowego spowodowało straty powyżej 5 mln USD. Na zdjęciu: klient kupuje jajka w sklepie GB w Evere. Większość belgijskich sklepów wycofała ze sprzedaży jajka i drób, wobec których może zaistnieć podejrzenie, że zostały skażone dioksyną.

(C) AP

Ministerstwo zdrowia Belgii wydało w środę zakaz uboju świń w obawie, że mięso zawiera rakotwórcze dioksyny. Jeśli potwierdzą to badania, oprócz kurczaków i produktów, w których użyto mięsa drobiowego lub jajek, również belgijska wieprzowina zostanie wycofana z handlu. Komisja Europejska przygotowywała wczoraj restrykcje eksportu wszystkich zwierząt hodowlanych pochodzących z Belgii.

Belgijskie pasze eksportowano także do Polski. W środę Komisja Europejska nakazała zniszczenie w całej UE sprowadzonych z Belgii kurczaków i wszystkich produktów zawierających więcej niż 2 proc. pochodzących z Belgii jaj.

Belgijskim producentom drobiu udało się uniknąć losu brytyjskich hodowców wołowiny sprzed 3 lat, kiedy zakazano sprzedaży mięsa do pozostałych krajów UE po wybuchu epidemii BSE (tzw. choroby szalonych...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1714

Spis treści

Fotoreportaż

Moje Podróże

Zamów abonament