Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Mięso z koźląt nie ustępuje cielęcinie

29 marca 2005 | Ekonomia | ES
źródło: Nieznane

ROLNICTWO Kozie mleko i przetwory z niego stały się modne Mięso z koźląt nie ustępuje cielęcinie Tuż po II wojnie światowej było w Polsce ponad 400 tys. kóz. Potem pogłowie stopniowo się zmniejszało, aż spadło do 10 tys. sztuk. Po urynkowieniu gospodarki zwierzęta te wróciły do łask. Ich pogłowie zaczęło rosnąć. Trudno założyć grupę producentów hodowcom, którzy mają w swoim gospodarstwie kilka kóz. Na ogół nie mają oni żadnych związków z rynkiem. Ale próby tworzenia grup producentów kóz są już podejmowane. (c) JAKUB OSTAŁOWSKI

Jednym z powodów ponownego zainteresowania hodowlą kóz było znaczne zubożenie części społeczeństwa po wprowadzeniu reform rynkowych - siła nabywcza polskich konsumentów zmniejszyła się nagle o około 30 proc. Obecnie w Polsce jest już 180 - 190 tys. kóz, a ich liczba powinna się zwiększać. Ale tym razem nie dlatego, że ludzie będą nadal ubożeli (w Polsce koza od lat była symbolem...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3493

Spis treści
Zamów abonament