Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Z amerykańskiej grządki

02 czerwca 2007 | Styl życia | MR
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

ŻYWNOŚĆ Z amerykańskiej grządki Nowojorczyków opanowała moda na jedzenie świeże, nieprzetworzone, pochodzące od lokalnych farmerów

Znaleźć najkrótszą i najprostszą drogę między ziemią‚ dłońmi i ustami - to motto szefa kuchni w Blue Hill‚ jednej z najbardziej ekskluzywnych restauracji w Stanach Zjednoczonych. Położona 50 kilometrów na północ odNowego Jorku‚ mieści się na starej‚ odrestaurowanej farmie będącej częścią posiadłości rodziny Rockefellerów. W wiosenno-letni wieczór‚ przed budynkami z szaro-żółtawych kamieni parkują błyszczące limuzyny. Zasobni manhattańczycy - bo to oni w znakomitej większości stanowią klientelę Blue Hill - najwyraźniej najkrótszej drogi na kolację nie szukali. Czy lubią szparagi‚ które późną wiosną szef kuchni serwuje niemal w każdym daniu? Począwszy od zupy szparagowej z limonowymi piankami‚ przez szparagowe kopytka z ricottą‚ szparagową sałatkę z grzybami i świeżym "porannym" jajkiem‚...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 4171

Spis treści
Zamów abonament