Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Szkodliwy gluten

02 czerwca 2007 | Nauka i Technika | KU
źródło: Nieznane

ROZMOWA Dr Piotr Dziechciarz Szkodliwy gluten W sobotę obchodzimy II Międzynarodowy Dzień Celiakii. Z tej okazji na Rynku Nowego Miasta w Warszawie w godz. 12 - 19 odbędzie się piknik edukacyjny. Celem imprezy jest uświadomienie społeczeństwu problemów osób, którym szkodzi jedzenie zwykłego chleba zawierającego gluten. "Rz" sprawuje patronat medialny nad tym wydarzeniem Rz: Na czym polega celiakia?

Dr Piotr Dziechciarz : Jest to choroba uwarunkowana genetycznie, a polega na zaniku - częściowym lub całkowitym - kosmków jelitowych błony śluzowej dwunastnicy i jelita cienkiego pod wpływem kontaktu z glutenem. Ich zanik uniemożliwia wchłanianie składników...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 4171

Spis treści
Zamów abonament