Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kwadratura pizzy, czyli wszystko dozwolone

02 czerwca 2007 | Styl życia | TC
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

OD KUCHNI Kwadratura pizzy, czyli wszystko dozwolone Podczas mojego wykładu na Uniwersytecie Warszawskim o historii włoskiej kuchni jedno z pytań dotyczyło pizzy. Pizza‚ tak jak spaghetti, stała się wręcz synonimem wszystkiego co włoskie w dziedzinie kuchni.

Pizza według niektórych pochodzi od słowa pinsa albo pinza, łacińskiego czasownika pinsere, czyli tłuc‚ mielić. Znaczy tyle co podpłomyk‚ placek z mielonego‚ tłuczonego ziarna. Pizza więc‚ jakakolwiek by była jej etymologia‚ jest daniem ubogim‚ ot placek z chlebowego ciasta - mąka‚ oliwa i sól (drożdże pojawiają się...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 4171

Spis treści
Zamów abonament