Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Wino na dnie

26 stycznia 2008 | Nauka i Technika | Krzysztof Urbański

Cypryjscy naukowcy zbadają kadłub statku handlowego, który spoczywa na dnie od 2300 lat. Podczas swego ostatniego rejsu statek przewoził wino w amforach. Prace nadzorowane przez Uniwersytet Cypryjski rozpoczną się w czerwcu. Naukowcy sądzą, że pod tonami piasku kadłub statku, spoczywający na głębokości ponad 40 metrów, zachował się w dobrym stanie. To szczęśliwa okoliczność, bo na tej głębokości jest łatwo dostępny dla płetwonurków amatorów. Badania statku mogą rzucić nowe światło na historię morskich podróży we wschodniej części Morza Śródziemnego w IV wieku p.n.e. Podwodne zdjęcia wykonane w listopadzie pokazują wiele amfor leżących wewnątrz kadłuba. Statek przewoził wino z greckiej wyspy Chios i w jej pobliżu zatonął. Naukowcy nie wykluczają jednak, że w amforach mogły znajdować się także inne produkty – oliwa i zboże.

kru., ap

Brak okładki

Wydanie: 7923

Spis treści
Zamów abonament