Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Rajska kuchnia jarska

23 grudnia 2008 | Żydzi polscy | Piotr Bikont
źródło: stockfood

Wegetarianizm nie był zbyt rozpowszechniony na ziemiach Rzeczypospolitej, tym bardziej wśród polskich Żydów.

Dziś, bez wątpienia, istnieje całkiem spory odsetek ludzi, którzy kultywują obyczaje religijne przodków, a jednocześnie wyrzekają się spożywania mięsa. Ci, doprawdy, nie mają większych kłopotów z pozostawaniem w zgodzie z kaszrut, jak określa się ogólnie oparte na tekście Tory reguły kuchni religijnych Żydów.

Wszak w raju ludzie byli wegetarianami. Dopiero Noemu i jego potomkom Bóg zezwolił na zabijanie zwierząt na pożywienie, co stanowiło konieczny kompromis w świecie pozbawionym rajskiej harmonii. Kompromis ten obwarowany został całym...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8200

Spis treści
Zamów abonament