Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Potęga piany i bąbelków

18 sierpnia 2010 | Nauka | Aleksandra Stanisławska
Szósty smak, tłusty, odczuwa dziś niewielu ludzi
źródło: Stockfood/Free
Szósty smak, tłusty, odczuwa dziś niewielu ludzi
Bąbelki w szampanie mają więcej aromatu niż sam napój
źródło: Stockfood/Free
Bąbelki w szampanie mają więcej aromatu niż sam napój
Kremowa pianka na powierzchni zatrzymuje aromat kawy
źródło: Stockfood/Free
Kremowa pianka na powierzchni zatrzymuje aromat kawy
Smak chilli  odbierają neurony czuciowe związane z receptorami bólowymi
źródło: Stockfood/Free
Smak chilli odbierają neurony czuciowe związane z receptorami bólowymi
źródło: Stockfood/Free

Wiadomo już, dlaczego uwielbiamy uczucie mrowienia czy aksamitnego poślizgu na języku

Co jest lepsze: bita śmietana czy zwykła śmietanka kremowa? Też pytanie! Nasz odbiór potraw to nie tylko proste połączenie wrażeń smakowych i zapachowych. W jedzeniu też liczy się jego struktura.

Zmysł smaku nieustannie zaskakuje naukowców. Do znanego nam zestawu smaków – słonego, słodkiego, gorzkiego, kwaśnego i umami (mięsnego) – dołączył niedawno smak tłusty, odczuwany przez niektórych ludzi.

Zespół australijskich badaczy z Deakin University ustalił, że różnimy się między sobą wrażliwością na zawarte w potrawach kwasy tłuszczowe. Kierujący badaniami dr Russell Keast tłumaczy, że w czasach niedoboru jedzenia nasi przodkowie mieli wyostrzoną wrażliwość na smak potraw tłustych, wysokokalorycznych, przez co bardzo pożądanych. Obecnie, w czasach ogólnej dostępności tłuszczów, wielu z nas straciło zdolność...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8703

Spis treści
Zamów abonament